Vi har nok mere eller mindre alle en form for huskeliste, eller måske flere. Lige siden menneskeheden har skrevet indkøbssedler på grottevæggen i bålets skær har vi nedfældet huskeværdige tanker. I dag er det jo nok typisk i form af knap-læselige kruseduller på små gule sedler, i kalendere eller i en fancy app på mobilen. Man skulle tro at der bestemt ikke er noget at skrive om der, men der er gået noget værdifuldt op for mig som jeg gerne vil dele med jer. Derudover trives jeg i det trivielle. 😉 Huskelister er for mig en måde at holde hovedet skarpt og fokuseret på, en kontinuerlig biologisk oprydning, en slags anden-hjerne til praktikaliteterne, så jeg kan minimere hvad jeg behøver holde i hovedet og maksimere min opmærksomhed på andre, mere værdifulde ting.
Jeg har altid skrevet ting ned, for jeg er virkelig dårlig til at huske de praktiske sager her i livet. Ellers ender jeg, som så mange andre, med at huske at der da vist nok var noget jeg skulle huske på… Så jeg vænnede mig til altid at have noget på mig jeg kunne skrive på og med. Det var dog ikke altid jeg fik det skrevet ned med det samme, men typisk dog på et tidspunkt senere. Der var altså et stykke tid mellem tanke og nedskrivning, hvilket gjorde at tanken “har jeg nu husket det hele?” ofte fulgte med. Nogle gange glippede det selvfølgelig, og jeg kunne simpelthen ikke længere komme i tanke om hvad jeg skulle huske. Andre gange tænkte jeg for længe over hvordan jeg skulle skrive det ned og endte med ikke at gøre det. Lyder det bekendt?
Nu har jeg to simple regler jeg forsøger at følge, altid:
Så hvorfor disse to regler?
Hvis alting skrives ned behøver intet huskes i hovedet, og det giver mig en stor (og lidt overraskende) ro altid at være sikker på at jeg har husket alt. Ingen tanker der igen og igen lige tjekker om der var noget jeg skulle huske, ingen øjeblikke hvor jeg tænker tilbage og ikke kan mindes hvad det nu var. Niks, det står lige der, på min huskeliste, og det kan jeg have fuldkommen tillid til.
Det er en utrolig simpel og effektiv metode til at fjerne denne glemslens uro. Jeg kan tydeligt mærke, hvis jeg i en periode glemmer at følge min egen regel, for så begynder cyklussen igen; har jeg nu glemt noget? Idéen fik jeg fra bogen Getting Things Done, en meget populær men lang og kedelig bog om at få orden på sine projekter. Jeg har egentlig bare kogt den ned til det essentielle.
Hvis du skriver det ned med det samme skal du ikke komme i tanke om det senere. Det er lige meget om det bliver et dårligt stavet stikord, så længe du ved at læse det senere kan komme i tanke om hvad det betyder (man kan jo altid gå sin huskeliste igennem og redigere i den efter behov).
Især skal det bemærkes, at det vigtigste er at få noget nedfældet. Lad være med at bruge tid på prioritering, kategorisering eller anden systematisering. Det kan komme senere, hvis det overhovedet bliver nødvendigt. Hav en “indbakke”-liste til usorterede og ufiltrerede ting, hvor du kan flytte ting fra (eller bare gøre dem) når du har tid og lyst.
Det virker måske fjollet at have et afsnit om at komme i gang med at skrive huskelister, men følg lige med alligevel. Jeg lover det bliver kort.
Du skal bruge noget at skrive en huskeliste på. En app (din mobil har sikkert en i forvejen), en diktafon, en kalender, en stak papirer; så længe det er noget du kan have med dig mere eller mindre altid.
Tag en tur rundt hvor du bor, langsomt, og kig nøje på alting. Der er garanteret meget der mangler at blive ordnet som du har lagret i baghovedet. Skulle vandhanen fikses fordi den drypper? Skriv det ned. Knirker døren? Skriv det ned. Skal den plet fjernes? Skriv det ned. Osv. Målet er at få alle de praktiske, husholdsningsmæssige ting ud af hovedet og ned på papir. Gentag for andre steder du ofte opholder dig.
Den næste uge, vær ekstra opmærksom på ting du skal huske på. Din hukommelse bliver vækket af sceneskift, så kommer du i tanke om noget mens du er i bad? Skriv det ned. På vej på cyklen til arbejde? Skriv det ned. Når du er på vej i seng? Ned med det, ud af hovedet.
Efter dette har du nok en liste af ting, og måske kan du allerede mærke tågen lette fra sindet, især hvis listen er lang. Du kan begynde at dele tingene ud på flere huskelister, men pas på med at sætte dem alt for meget i system; simpelt er ofte bedre. Jeg har som tidligere nævnt en “indbakke” jeg bruger til usorterede huskepunkter, selvfølgelig en indkøbsliste, en “næste skridt”-liste samt en “eventuelt/muligvis”-liste til noget jeg måske vil gøre på et tidspunkt. Engangslister til for eksempel begivenheder er også et tilbagevendende fænomen.
Det er essensen af min måde at bruge huskelister på, så jeg, som altid, kan fokusere på det vigtige og fjerne det overflødige. Må det bringe dig nytte.